048 / ICT Accountancy softwaregids: productontwikkeling en innovatie

Dit is een bericht van Gerard Bottemanne:

De “ICT Accountancy softwaregids: productontwikkeling en innovatie” biedt een uitgebreid overzicht van (nagenoeg alle) softwarepakketten die verkrijgbaar zijn voor de accountancybranche. De ervaring leert dat er toch elk jaar weer nieuwe softwarepakketten op de markt verschijnen en bestaande software regelmatig wordt aangepast met nieuwe functies of van de markt verdwijnt.
Het aanbod van softwarepakketten in de gids van meer dan 110 aanbieders is onderverdeeld volgens het ICT Accountancy software landschap.

Graag verwijs ik naar deze site: ICTAccountancy.nl – Berichten – Raadplegen detail (softwarepakketten.nl)

Gerard Bottemanne
Onderzoeksbureau GBNED
Mob 06 10069402
gerard@gbned.nl
www.gbned.nl


047 / Zakelijk ruilen

Het jaar 2022 zit er alweer bijna op.

Het is een roerig jaar geweest en deze roerige tijden gaan voorlopig nog wel even door. Ik wil bij deze al mijn klanten danken alsmede Personeelsadviesbureau Lap voor de fijne samenwerking. Hieronder de laatste blog om het jaar goed mee af te sluiten.

Jaap Boas


Zakelijk ruilen: zakendoen zonder portemonnee

Als je omzet daalt heb je minder geld beschikbaar voor je bedrijf. Een dalende omzet kan allerlei oorzaken hebben. Bijvoorbeeld inflatie, hogere kosten of gebrek aan personeel. Je kunt geld lenen en hiermee goederen en diensten betalen. Of je bedenkt een creatievere oplossing. Zoals zakelijk ruilen, waardoor je geen geld uitgeeft. Welke afspraken je hierbij maakt en hoe het werkt met belasting lees je in dit artikel.

Zakelijk ruilen kan voor jou interessant zijn. Leg dan wel de afspraken vast in een contract, zorg dat beide partijen een goed gevoel hebben over de waarde van de ruil en zorg dat je de factuur met btw goed regelt. Je houdt cash in je bedrijf, gaat nieuwe samenwerkingen aan en kunt verder met ondernemen.

Wat houdt ruilen in?

Zakelijk ruilen betekent dat je producten of diensten levert met gesloten beurs. Dus zonder dat jij of je ruilpartner geld betaalt. De waarde van de diensten of producten bepaal je in onderling overleg en is gelijk aan elkaar.

Voorbeelden van ruilhandel

Als je door de oplopende kosten minder geld beschikbaar hebt, biedt zakelijk ruilen kansen. Wat kun je allemaal zakelijk ruilen? Hier een aantal voorbeelden:

 • Een influencer laat producten zien via YouTube, Instagram of een ander social media kanaal en ontvangt in ruil daarvoor producten.
 • Een hotel betaalt de voedsel- of drankleveranciers in hotelovernachtingen of vergaderarrangementen.
 • Een tekstschrijver maakt een tekst voor een websitebouwer en de websitebouwer maakt een website voor de tekstschrijver.
 • Een stukadoor doet een klus voor een garagebedrijf en het garagebedrijf verzorgt het onderhoud van zijn bestelbus.
 • Een blogger mag van een wellness-arrangement of driegangendiner gebruikmaken en beschrijft in ruil daarvoor zijn ervaring op zijn blog.
 • Een sportwinkel levert via sponsoring kleding aan de plaatselijke voetbalclub. In ruil daarvoor zet de club de naam van het bedrijf op de kleding en zorgt voor een reclamebord langs het veld.

Voordelen

Bij zakelijk ruilen is er geen financiële transactie, omdat je geen geld overmaakt. Je houdt geld op je bankrekening zodat je geld bespaart. Daarmee kun je in je bedrijf investeren of kosten betalen. Ook groeit je netwerk als je ruilhandel toepast. Je gaat samenwerkingen aan met bekende en nieuwe partners.

Nadelen

Ruilhandel kost geen geld, maar je ontvangt ook geen geld voor je diensten of goederen. Daarnaast moet je de waarde en kwaliteit van de tegenprestatie van tevoren inschatten. Bij iemand die je nog niet goed kent, kan dat lastig zijn. Bij ondernemers met wie je al samenwerkt, weet je wat je kunt verwachten. En je moet rekening houden met de administratieve verplichtingen bij zakelijk ruilen, zoals een contract, een factuur en het verwerken in je administratie.

Zakelijk ruilen in stappen

Ga je ruilen? Dan moet je de volgende stappen doorlopen: waarde bepalen, afspraken vastleggen, (internationale) btw bepalen en een factuur sturen. Dan accepteert de Belastingdienst dat je de waarde van de facturen tegen elkaar wegstreept.

 1. Waarde bepalen

Bij een zakelijke ruil moet je samen de economische waarde van de ruil in euro’s bepalen. De economische waarde is het bedrag waarbij zowel de koper als de verkoper een goed gevoel heeft. Als basis voor de waarde van de goederen of diensten geldt de verkoopprijs. De waarde van de producten of diensten die je ruilt, moet aan elkaar gelijk zijn. Zie het als een normale zakelijke transactie, dus stuur een offerte en algemene voorwaarden.

 1. Afspraken vastleggen

Leg de afspraken vast in een contract, of in ieder geval per e-mail. Hiermee voorkom je problemen. Deze gegevens leg je vast:

 • De bedrijfsgegevens van beide partijen, datum en handtekening.
 • Een beschrijving van de te ruilen goederen of diensten.
 • De waarde van de goederen of diensten. Basis voor de overeengekomen ruilwaarde is de verkoopprijs.
 • De periode waarin de goederen of diensten worden geleverd.
 • De afspraak om de geleverde goederen of diensten op tijd te factureren door beide partijen.
 1. Btw of omzetbelasting

Bij zakelijk ruilen gaat er geen geld heen en weer. Er wordt wel btw in rekening gebracht. Deze btw neem je mee in je btw-aangifte. De btw bereken je over de waarde van het ontvangen product of de ontvangen dienst. De waarde is gelijk aan de waarde van het product of de dienst die jij aanbiedt bij de ruil. Je berekent de btw als volgt:

 • Bepaal de waarde van het geruilde product of de dienst.
 • Bepaal welk tarief hiervoor geldt: 0%, 9%, 21% of een vrijstelling.
 • Reken het btw-bedrag uit.
 1. Btw bij internationaal zakendoen

Als je samenwerkt met bedrijven in het buitenland, heb je te maken met internationale btw-regels.

 • Bij levering van goederen aan een ondernemer in een ander land binnen de Europese Unie geldt het btw-tarief van 0%. Je ruilpartner berekent de btw volgens het tarief dat in zijn land geldt en betaalt daar ook de btw.
 • Bij levering van de meeste diensten aan ondernemers binnen de EU, geldt dat je een factuur zonder btw stuurt waarop je noteert: ‘btw verlegd’. De ondernemer aan wie je levert, betaalt btw in zijn land.
 • Bij levering van producten buiten de EU is de basisregel dat je 0% btw in rekening brengt.
 • Bij levering van diensten aan afnemers buiten de EU bepaal je met een hulpmiddel van de Belastingdienst of de dienst in Nederland of in het andere land belast is.
 1. Factuur sturen

Je stuurt elkaar een factuur voor de geleverde goederen of diensten met het normale btw-tarief. De verzonden factuur verwerk je in je administratie bij inkomsten en de factuur die je van je ruilpartner ontvangt bij uitgaven. Omdat je de factuur die je voor de ruil ontvangt mag wegstrepen tegen de kosten, is het resultaat neutraal.

Zakenpartners vinden

Zakenpartners met wie je al jaren goed samenwerkt zijn potentiële ruilpartners. Je weet wat je aan elkaar hebt en welke kwaliteit je kunt verwachten. Je kunt ook nieuwe contacten zoeken en daarmee je zakelijke netwerk uitbreiden.

Sinds 2002 brengt TradeXchange ondernemers met elkaar in contact voor ruilhandel. Enkele andere voorbeelden van ruilplatforms zijn Croqqer: een buur-tot-buur klusplatform met de keuze uit ruilen, betalen of als vrijwilliger klussen doen. Hulc: een marktplaats voor bloggers. Sitedeals: een platform voor webprofessionals en Linkpizza: verbinder van adverteerders met influencers.

Deeleconomie versus zakelijke ruilhandel

Zakelijk ruilen werkt net even anders dan deeleconomieplatforms. Bij zakelijk ruilen betaal je geen geld voor producten of diensten, maar je krijgt wel een product of dienst geleverd. In de deeleconomie gaat het om gebruik in plaats van bezit. Je kunt soms ‘betalen’ met een tegenprestatie.

Maar het is gebruikelijker dat je betaalt met geld als je een platform gebruikt. Als je bijvoorbeeld een elektrische scooter, een auto of een camper via een deelplatform regelt, betaal je daar een bedrag voor. Op deeleconomie in Nederland vind je meer dan 150 ruil- en deelplatforms…


Het is weer mooi geweest. De laatste blog voor dit jaar. Ik wens ieder een succesvolle afsluiting van dit jaar en blijf gezond en… neem niet te grote risico’s!

(We weten niet precies wat het komende jaar gaat bieden, als boekhouder ben je dan wat behoudender als het gaat om zaken doen).


040 / Hoe zet ik succesvol een BV op?

De 12 simpele stappen voor het opzetten van een BV

Bij het oprichten van een BV komt veel kijken. Vandaar dit handige 12 stappenplan, waarin alle stappen die je moet doorlopen als je een BV wilt opzetten op een rijtje staan.

Stap 1: het ondernemingsplan opstellen

Het is belangrijk dat je een duidelijk ondernemingsplan opstelt. Dit zorgt ervoor dat je op een rijtje hebt wat je met je BV wil gaan doen, in welke markt dit gaat zijn en hoe jij je doelen gaat behalen. Dit plan komt goed van pas bij je marketing, en kan een handig hulpmiddel zijn voor het aantrekken van investeerders.

Stap 2: zet je persoonlijke holding op

Het gezegde onder ondernemers luidt: één BV is géén BV. Een persoonlijke holding is een vennootschap die aandelen houdt in een andere vennootschap, de werk-BV. Jij houdt de aandelen in je persoonlijke holding en de holding houdt op haar beurt de aandelen in de werk-BV.

Je richt dus twee BV’s op. Lees hier meer over de hoe je bijvoorbeeld met je holding minder belasting betaalt, en jezelf een hypotheeklening kan geven .

Stap 3: richt je werk-BV op

In de werk-BV vinden de daadwerkelijke bedrijfsactiviteiten plaats. Het oprichten van zowel de holding als de werk-BV gaat via een notaris. Ook zijn er veel opties om deze makkelijk online op te richten.

Stap 4: regel je inschrijving bij de KvK

Na oprichting van je werk-BV en holding zal de notaris beide BV’s inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Meer informatie over het inschrijven van je BV’s bij de KvK vind je hier.

Stap 5: open een zakelijke bankrekening

Je opent een zakelijke bankrekening om je privé- en zakelijke financiën gescheiden te houden. Richt je een holdingstructuur op? Dan moeten de holding en de werk-BV beiden een afzonderlijke bankrekening hebben. Om deze rekening te openen, ga je langs de bank van je keuze met het KvK-uittreksel dat je na de KvK-inschrijving ontvangt.

Stap 6: verstuur je brief verlaging DGA salaris

Als je een BV opricht, ben je al snel een directeur-grootaandeelhouder (DGA). De BV is verplicht om de DGA een minimum salaris van €47.000,- per jaar uit te keren.

Als je hier in het begin nog niet voldoende omzet voor draait, kan je eenvoudig verlaging van dit salaris aanvragen door een brief naar de Belastingdienst te sturen waarin jij je verzoek tot verlaging onderbouwt. Deze brief vind je gemakkelijk online.

Stap 7: sluit de noodzakelijke contracten af

De Belastingdienst moet weten hoe jouw bedrijfsstructuur eruit komt te zien. Dit regel je eenvoudig door enkele contracten af te sluiten. Doe je dit niet? Dan riskeer je forse boetes en naheffingen. Denk hierbij aan een managementovereenkomst of rekening courant overeenkomst.

Stap 8: registreer je merk

Om ervoor te zorgen dat een ander bedrijf niet zomaar met je naam aan de haal kan gaan, zal jij je merk moeten registreren. Alleen registratie bij de Kamer van Koophandel (KvK) is onvoldoende.

Stap 9: dek je risico’s af

Bijna elke ondernemer loopt bij de start van zijn onderneming tegen onverwachte juridische problemen aan. Het belang van goede contracten, zoals arbeidsovereenkomsten, algemene voorwaarden en geheimhoudingsovereenkomsten kan niet genoeg worden benadrukt.

Stap 10: zet je administratie op

Het is belangrijk om je financiële administratie goed op orde te houden na het oprichten van je BV. Wil je dit niet uitbesteden? Houd je inkomsten en uitgaven goed bij door bijvoorbeeld gebruik te maken van een online boekhoudprogramma. Wil jij je tijd liever in de groei van je bedrijf steken? Het hoeft niet duur te zijn om de administratie te laten doen.

Stap 11: sluit de nodige verzekeringen af

Dek veelvoorkomende risico’s zoals langdurige ziekte en ongevallen op de werkvloer af door verzekeringen af te sluiten. Ga je online ondernemen? Kijk dan ook even naar de cybercrime verzekering. Met een verzekeringscheck kom je er snel achter wat je nodig hebt.

Stap 12: richt je interne processen in

Bedenk alvast hoe je met bepaalde vervelende situaties wilt omgaan. Wat als een klant een factuur niet voldoet? Hoe ga je het aanpakken als je een werknemer gaat ontslaan? Hoe ga je financiering binnen halen?

Dit soort kwesties tijdig in kaart brengen zorgt ervoor dat jij een goed georganiseerd, succesvol bedrijf kan leiden.


Met dank aan De Zaak voor deze zeer bruikbare informatie.