049 / Fiscaal partnerschap

Als fiscaal partners kun je bepaalde inkomsten en aftrekposten op de voordeligste manier verdelen bij de belastingaangifte. We vertellen je hoe je dat kunt doen, wat de voor- en nadelen zijn en wanneer je als fiscaal partner aangifte moet doen. Zorg ervoor dat je samen zo min mogelijk belasting betaalt.

Fiscaal partner of niet?

 • Je bent fiscaal partner als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, zelfs als je niet samenwoont
 • Maar ook als je ongetrouwd samenwoont, ben je elkaars fiscaal partner als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Bijvoorbeeld als je samen een kind hebt.
 • Anders dan je misschien zou verwachten ziet de Belastingdienst samenwoners zonder liefdesrelatie soms ook als fiscale partners. Zelfs ouder en kind (van 27 jaar of ouder) worden soms als elkaars fiscale partner gezien.

Fiscaal partner worden

Als je niet getrouwd bent maar wel samenwoont op hetzelfde adres, kun je soms bewust beïnvloeden of je partner ook je ‘fiscale partner’ wordt. Bijvoorbeeld door je partner op te nemen in je pensioenregeling. Of juist nog even niet. Als je degene met wie je samenwoont aanmeldt voor een partnerpensioen, ben je voortaan sowieso elkaars fiscale partner.

Fiscaal partnerschap kan de moeite waard zijn, het leidt soms tot een jaarlijkse belastingbesparing van meer dan €1000. Er zijn ook situaties waardoor je samen juist ruim €1000 méér belasting betaalt doordat je elkaars fiscale partner wordt. Staar je niet blind op de fiscale gevolgen. Aanmelding voor partnerpensioen heeft natuurlijk ook belangrijke gevolgen voor het pensioen zelf.

Kiezen voor géén fiscaal partnerschap

Ongehuwden hebben een streepje voor op gehuwden als een van hen wordt opgenomen in een zorginstelling. Zij mogen kiezen om geen fiscaal partner meer te zijn. Eén van hen moet daarvoor een brief sturen aan de Belastingdienst. Het uitgangspunt is voor gehuwden en ongehuwden dat ze elkaars fiscale partner blijven als een van beiden wordt opgenomen in een zorginstelling. Gehuwden kunnen daar door een verzoek niet vanaf wijken.

Voordelen fiscaal partnerschap

Het fiscaal partnerschap biedt verschillende voordelen:

 • Aftrekposten kunnen meer opleveren als je ze opgeeft bij de ander.
 • Je krijgt soms meer of hogere heffingskorting(en) als je samen aangifte doet.
 • Je betaalt meestal minder belasting over jullie totale vermogen.
 • Partners kunnen veel vaker profiteren van de aanslaggrens.

Nadelen fiscaal partnerschap

Daarnaast kleven er ook nadelen aan fiscaal partnerschap:

 • Sommige aftrekposten zijn lager met een partner of loop je samen helemaal mis.
 • Hypotheekrente aftrekken mag maar voor 1 huis. Bij een huis dat leeg te koop staat, een huis in aanbouw en een stel dat net uit elkaar is, bestaat er in sommige situaties wel recht op aftrek voor 2 huizen.

De optimale verdeling

De bovenstaande lijst voor- en nadelen is nog niet eens compleet. Het is op het eerste gezicht dus nogal ingewikkeld om een goede verdeling te maken. Maar dat valt in de praktijk mee met deze tips voor het vinden van de optimale verdeling tussen partners in de belastingaangifte.

Het hele jaar partners?

Heb je maar een deel van het jaar een fiscale partner? Dan mag je vaak kiezen of je tóch het hele jaar fiscale partners wil zijn. Het hangt van veel omstandigheden af of dat slim is.

Heeft één van jullie beiden veel zorgkosten? Kies dan voor de aftrek van zorgkosten om niet het hele jaar fiscaal partners te zijn. Je mogelijkheden om zorgkosten af te trekken zijn namelijk nooit groter dan in de jaren waarin je maar een deel van het jaar een (fiscale) partner hebt.

Kies je ervoor om maar een deel van het jaar fiscaal partner te zijn? Dan geldt voor jullie beiden voor het hele jaar de lage drempel voor mensen zonder partner. Tegelijkertijd mag degene die daar het meest aan heeft, de uitgaven voor zorgkosten in het deel van het jaar dat je fiscaal partners bent opvoeren. Dat is voordelig als maar één van beiden de drempel haalt. Of als een van beiden meer verdient dan de ander. In het laatste geval kun je de zorgkosten aftrekken tegen een hoger tarief.

Met dank aan de Consumentenbond, veel lof, want ook dit jaar hebben zij weer een zeer toegankelijke artikelreeks klaargezet met een duidelijke begrijpbare tekst. Of zoals zij zo mooi zeggen: onafhankelijk advies, tips en uitgebreide informatie over de belastingaangifte inkomstenbelasting 2022: “Belastingaangifte doen in 2023”.


047 / Zakelijk ruilen

Het jaar 2022 zit er alweer bijna op.

Het is een roerig jaar geweest en deze roerige tijden gaan voorlopig nog wel even door. Ik wil bij deze al mijn klanten danken alsmede Personeelsadviesbureau Lap voor de fijne samenwerking. Hieronder de laatste blog om het jaar goed mee af te sluiten.

Jaap Boas


Zakelijk ruilen: zakendoen zonder portemonnee

Als je omzet daalt heb je minder geld beschikbaar voor je bedrijf. Een dalende omzet kan allerlei oorzaken hebben. Bijvoorbeeld inflatie, hogere kosten of gebrek aan personeel. Je kunt geld lenen en hiermee goederen en diensten betalen. Of je bedenkt een creatievere oplossing. Zoals zakelijk ruilen, waardoor je geen geld uitgeeft. Welke afspraken je hierbij maakt en hoe het werkt met belasting lees je in dit artikel.

Zakelijk ruilen kan voor jou interessant zijn. Leg dan wel de afspraken vast in een contract, zorg dat beide partijen een goed gevoel hebben over de waarde van de ruil en zorg dat je de factuur met btw goed regelt. Je houdt cash in je bedrijf, gaat nieuwe samenwerkingen aan en kunt verder met ondernemen.

Wat houdt ruilen in?

Zakelijk ruilen betekent dat je producten of diensten levert met gesloten beurs. Dus zonder dat jij of je ruilpartner geld betaalt. De waarde van de diensten of producten bepaal je in onderling overleg en is gelijk aan elkaar.

Voorbeelden van ruilhandel

Als je door de oplopende kosten minder geld beschikbaar hebt, biedt zakelijk ruilen kansen. Wat kun je allemaal zakelijk ruilen? Hier een aantal voorbeelden:

 • Een influencer laat producten zien via YouTube, Instagram of een ander social media kanaal en ontvangt in ruil daarvoor producten.
 • Een hotel betaalt de voedsel- of drankleveranciers in hotelovernachtingen of vergaderarrangementen.
 • Een tekstschrijver maakt een tekst voor een websitebouwer en de websitebouwer maakt een website voor de tekstschrijver.
 • Een stukadoor doet een klus voor een garagebedrijf en het garagebedrijf verzorgt het onderhoud van zijn bestelbus.
 • Een blogger mag van een wellness-arrangement of driegangendiner gebruikmaken en beschrijft in ruil daarvoor zijn ervaring op zijn blog.
 • Een sportwinkel levert via sponsoring kleding aan de plaatselijke voetbalclub. In ruil daarvoor zet de club de naam van het bedrijf op de kleding en zorgt voor een reclamebord langs het veld.

Voordelen

Bij zakelijk ruilen is er geen financiële transactie, omdat je geen geld overmaakt. Je houdt geld op je bankrekening zodat je geld bespaart. Daarmee kun je in je bedrijf investeren of kosten betalen. Ook groeit je netwerk als je ruilhandel toepast. Je gaat samenwerkingen aan met bekende en nieuwe partners.

Nadelen

Ruilhandel kost geen geld, maar je ontvangt ook geen geld voor je diensten of goederen. Daarnaast moet je de waarde en kwaliteit van de tegenprestatie van tevoren inschatten. Bij iemand die je nog niet goed kent, kan dat lastig zijn. Bij ondernemers met wie je al samenwerkt, weet je wat je kunt verwachten. En je moet rekening houden met de administratieve verplichtingen bij zakelijk ruilen, zoals een contract, een factuur en het verwerken in je administratie.

Zakelijk ruilen in stappen

Ga je ruilen? Dan moet je de volgende stappen doorlopen: waarde bepalen, afspraken vastleggen, (internationale) btw bepalen en een factuur sturen. Dan accepteert de Belastingdienst dat je de waarde van de facturen tegen elkaar wegstreept.

 1. Waarde bepalen

Bij een zakelijke ruil moet je samen de economische waarde van de ruil in euro’s bepalen. De economische waarde is het bedrag waarbij zowel de koper als de verkoper een goed gevoel heeft. Als basis voor de waarde van de goederen of diensten geldt de verkoopprijs. De waarde van de producten of diensten die je ruilt, moet aan elkaar gelijk zijn. Zie het als een normale zakelijke transactie, dus stuur een offerte en algemene voorwaarden.

 1. Afspraken vastleggen

Leg de afspraken vast in een contract, of in ieder geval per e-mail. Hiermee voorkom je problemen. Deze gegevens leg je vast:

 • De bedrijfsgegevens van beide partijen, datum en handtekening.
 • Een beschrijving van de te ruilen goederen of diensten.
 • De waarde van de goederen of diensten. Basis voor de overeengekomen ruilwaarde is de verkoopprijs.
 • De periode waarin de goederen of diensten worden geleverd.
 • De afspraak om de geleverde goederen of diensten op tijd te factureren door beide partijen.
 1. Btw of omzetbelasting

Bij zakelijk ruilen gaat er geen geld heen en weer. Er wordt wel btw in rekening gebracht. Deze btw neem je mee in je btw-aangifte. De btw bereken je over de waarde van het ontvangen product of de ontvangen dienst. De waarde is gelijk aan de waarde van het product of de dienst die jij aanbiedt bij de ruil. Je berekent de btw als volgt:

 • Bepaal de waarde van het geruilde product of de dienst.
 • Bepaal welk tarief hiervoor geldt: 0%, 9%, 21% of een vrijstelling.
 • Reken het btw-bedrag uit.
 1. Btw bij internationaal zakendoen

Als je samenwerkt met bedrijven in het buitenland, heb je te maken met internationale btw-regels.

 • Bij levering van goederen aan een ondernemer in een ander land binnen de Europese Unie geldt het btw-tarief van 0%. Je ruilpartner berekent de btw volgens het tarief dat in zijn land geldt en betaalt daar ook de btw.
 • Bij levering van de meeste diensten aan ondernemers binnen de EU, geldt dat je een factuur zonder btw stuurt waarop je noteert: ‘btw verlegd’. De ondernemer aan wie je levert, betaalt btw in zijn land.
 • Bij levering van producten buiten de EU is de basisregel dat je 0% btw in rekening brengt.
 • Bij levering van diensten aan afnemers buiten de EU bepaal je met een hulpmiddel van de Belastingdienst of de dienst in Nederland of in het andere land belast is.
 1. Factuur sturen

Je stuurt elkaar een factuur voor de geleverde goederen of diensten met het normale btw-tarief. De verzonden factuur verwerk je in je administratie bij inkomsten en de factuur die je van je ruilpartner ontvangt bij uitgaven. Omdat je de factuur die je voor de ruil ontvangt mag wegstrepen tegen de kosten, is het resultaat neutraal.

Zakenpartners vinden

Zakenpartners met wie je al jaren goed samenwerkt zijn potentiële ruilpartners. Je weet wat je aan elkaar hebt en welke kwaliteit je kunt verwachten. Je kunt ook nieuwe contacten zoeken en daarmee je zakelijke netwerk uitbreiden.

Sinds 2002 brengt TradeXchange ondernemers met elkaar in contact voor ruilhandel. Enkele andere voorbeelden van ruilplatforms zijn Croqqer: een buur-tot-buur klusplatform met de keuze uit ruilen, betalen of als vrijwilliger klussen doen. Hulc: een marktplaats voor bloggers. Sitedeals: een platform voor webprofessionals en Linkpizza: verbinder van adverteerders met influencers.

Deeleconomie versus zakelijke ruilhandel

Zakelijk ruilen werkt net even anders dan deeleconomieplatforms. Bij zakelijk ruilen betaal je geen geld voor producten of diensten, maar je krijgt wel een product of dienst geleverd. In de deeleconomie gaat het om gebruik in plaats van bezit. Je kunt soms ‘betalen’ met een tegenprestatie.

Maar het is gebruikelijker dat je betaalt met geld als je een platform gebruikt. Als je bijvoorbeeld een elektrische scooter, een auto of een camper via een deelplatform regelt, betaal je daar een bedrag voor. Op deeleconomie in Nederland vind je meer dan 150 ruil- en deelplatforms…


Het is weer mooi geweest. De laatste blog voor dit jaar. Ik wens ieder een succesvolle afsluiting van dit jaar en blijf gezond en… neem niet te grote risico’s!

(We weten niet precies wat het komende jaar gaat bieden, als boekhouder ben je dan wat behoudender als het gaat om zaken doen).


044 / Datalek: wat is dat wat moet je doen

Oktober is cybersecuritymaand en staat in het teken van bewustwording rondom online veiligheid. Cybercriminelen bedenken steeds slimmere manieren om data te verkrijgen of te blokkeren via digitale of fysieke aanvallen. De hoogste tijd om cybersecurity op strategisch niveau te agenderen en preventieve maatregelen te treffen. Maar hoe pak je dat aan?

Er gaat geen dag voorbij dat het woord ‘datalek’ niet in het nieuws is. Ondanks deze media-aandacht weten velen niet wat een datalek is, hoe het ontstaat en waarom er datalekken plaatsvinden. In dit artikel lees je meer over datalekken en waarom ze problematisch zijn. Een datalek kan grote gevolgen hebben voor organisaties. Hackers kunnen met behulp van gelekte data eenvoudiger inbreken in een organisatie of bij de klanten van de organisatie.

Wat is een datalek?

Een datalek is eenvoudig uit te leggen. Een datalek is “een incident waarbij informatie wordt gestolen of uit een systeem wordt gehaald zonder medeweten of toestemming van de eigenaar van het systeem”. Datalekken kunnen het gevolg zijn van een systeem- of menselijke fout. Het overgrote deel van de datalekken is het gevolg van cyberaanvallen, waarbij een cybercrimineel onrechtmatig toegang krijgt tot gevoelige systeemgegevens. 92% van de datalekken in het eerste kwartaal van 2022 was het gevolg van cyberaanvallen.

Welke gegevens worden geraakt?

Cybercriminelen proberen op alle mogelijke manieren informatie in handen te krijgen. Dit kan van voor de hand liggende informatie zoals burgerservicenummers en creditcardgegevens tot meer obscure gegevens zoals aankoopgeschiedenis.

Hoe wordt data gelekt?

Datalekken kunnen op verschillende manieren veroorzaakt worden. Dit kan bijvoorbeeld door fysieke diefstal of door een kwaadwillende insider die opzettelijk de systemen van uw bedrijf raakt. Malware is ook een belangrijke oorzaak. Malware is schadelijke software die zichzelf in het geheim op apparaten installeert – vaak door een medewerker die valse links opent op een kwetsbare computer. Zo krijgt een crimineel stilletjes toegang tot de gegevens op het apparaat van een persoon of een bedrijfsnetwerk.

Maar liefst 52% van de datalekken wordt veroorzaakt door:

 • Phishing: Phishing is wanneer een cybercrimineel zich voordoet als een legitieme partij. De methode is om een persoon te misleiden en toegang te krijgen tot persoonlijke informatie. Phishing is een van de oudste trucs , zeer effectief. Zo komt 80% van de beveiligingsincidenten en 90% van de datalekken voort uit phishing-pogingen.
 • Zwakke wachtwoorden: cybercriminelen kunnen eenvoudig zwakke wachtwoorden kraken via wachtwoordaanvallen. Zo wordt toegang gekregen tot gevoelige gegevens en netwerken.
 • Verkeerd delen: het delen van gevoelige informatie met de verkeerde ontvanger, of het onveilig delen van wachtwoord en account-informatie.

Hoe herken je een inbreuk?

Veel gebruikers hebben niet door dat hun data op straat ligt. Het duurt vaak langer dan een half jaar voordat de gebruiker hier achter komt. Daarom is het belangrijk om alert te blijven op vreemde signalen, de zogenaamde ‘red flags’: onverwachte of onbekende software, malware notificaties, crashes van het systeem, vreemde activiteiten van accounts, meldingen van klanten over vreemde e-mails.

Een datalek, en wat dan?

Als je vermoedt dat je het slachtoffer bent geworden van een inbreuk, neem dan onmiddellijk contact op met je IT-afdeling of leverancier om hen op de hoogte te stellen. Zij zullen beginnen met het analyseren van de omvang van het lek. Bij een datalek is het belangrijk om na te gaan of je verplicht bent om het datalek te melden bij Autoriteit Persoonsgegevens. Het AP heeft hiervoor een duidelijke checklist opgesteld.

De checklist is hier te vinden.

Tip: zorg dat je een werkproces klaar hebt liggen. Zodat duidelijk is wie wat doet bij een datalek en je niet onnodig tijd verliest.

Met dank aan de Autoriteit Persoonsgegevens voor deze nuttige uitleg. Meer info? Klik hier.

“Acties bij een datalek” | Autoriteit Persoonsgegevens