031 / De btw-aangifte staat weer voor de deur

Voor veel mensen geen favoriet op de to-do-lijst, het is vaak helaas een ‘moetje’ waar je als ondernemer niet onderuit komt. Maar: een goed begin is het halve werk. In dit blog artikel ga ik je wat meer uitleggen over de btw-aangifte zodat je goed voorbereid aan de slag kunt.

Inhoudsopgave

  1. Btw-aangifte
  2. Zo doe je btw-aangifte
  3. Vrijgesteld van btw
  4. Uitstel vragen voor btw-aangifte
  5. Zo rond je de btw-aangiften van 2021 mooi af

Btw-aangifte

Btw betekent simpelweg belasting toegevoegde waarde en is de belasting die je als ondernemer betaalt over de gemaakte omzet. Dit bedrag betaal je aan de Belastingdienst en hiervoor doe je een btw-aangifte. De meeste bedrijven doen de btw-aangifte per kwartaal. Alleen voor ‘uitschieters’ zit dat anders. Bedrijven die per kwartaal meer dan €15.000 aan btw betalen doen namelijk maandelijks aangifte en bedrijven die per jaar minder dan €1.883 aan btw betalen doen juist maar één keer per jaar aangifte.

Zo doe je btw-aangifte

Je krijgt een brief van de Belastingdienst waarin staat dat je btw-aangifte moet doen. Je aangifte kun je doen via de website van de Belastingdienst maar ook via jouw boekhoudpakket of belastingadviseur. Stel dat je per kwartaal aangifte doet, dan pak je de administratie van het afgelopen kwartaal erbij. Zorg dat je deze goed hebt bijgehouden, want dat scheelt je met het doen van de aangifte veel tijd.

Je bekijkt in de administratie hoeveel btw je het afgelopen kwartaal hebt ontvangen en hoeveel btw je het afgelopen kwartaal hebt betaald. Het verschil tussen de ontvangen en de betaalde btw moet je dan betalen aan de Belastingdienst. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je meer btw hebt betaald dan dat je hebt ontvangen. In dat geval is er sprake van een teruggaafbeschikking en krijg je geld terug.

Vrijgesteld van btw

Er zijn ook ondernemers die worden vrijgesteld van de btw. Dit zijn bijvoorbeeld de ondernemers die onder de Kleineondernemersregeling (KOR) vallen. Daarnaast zijn er ook wat uitzonderingen zoals bepaalde mensen in het onderwijs, uitvaartondernemers of journalisten die strikt voor één tijdschrift of website schrijven. Ga er niet zomaar vanuit dat je een btw-vrijstelling hebt, maar check dit altijd bij de Belastingdienst.

Uitstel vragen voor btw-aangifte

In tegenstelling tot andere aangiften bij de Belastingdienst is het voor de btw-aangifte alleen in uitzonderlijke situaties mogelijk om uitstel te krijgen. Wil je uitstel aanvragen? Dan moet je contact opnemen met een belastingkantoor bij jouw in de buurt. De Belastingdienst checkt dan of er sprake is van een ernstige calamiteit. Is dit niet het geval? Dan moet je gewoon op tijd je btw-aangifte doen en het bedrag betalen.

Nu de coronacrisis flink om zich heen heeft geslagen is de situatie net even anders en kan je in sommige gevallen ook voor de btw-aangifte bijzonder uitstel aanvragen bij de Belastingdienst. Deze regeling is verlengd tot 1 februari 2022.

Zo wikkel je de btw-aangiften van 2021 mooi af

Je wilt de administratie van 2021 natuurlijk zo snel mogelijk in de kast leggen en je focussen op wat het nieuwe jaar gaat brengen. Zaak is dan wel om het vorige jaar volledig kloppend te maken. Zo kun je je met een gerust hart richten op de toekomst van jouw bedrijf. Check dus goed of je administratie klopt en volledig is. Merk je nog een foutje op of moet je een privécorrectie doorvoeren omdat je privé gebruik hebt gemaakt van goederen en diensten van de zaak? Maak de laatste btw-aangifte van het jaar compleet en doe een correctie.

Hoe je zo’n correctie doet? Als het gaat om een bedrag van €1.000 of minder dan mag je het bedrag verrekenen tijdens de eerstvolgende aangifte. Is dit niet het geval dan kun je dit corrigeren met het zogeheten formulier suppletie omzetbelasting van de Belastingdienst. Nu begin je goed voorbereid aan je btw-aangifte, wikkel je 2021 lekker af en kun je de btw-aangifte straks weer snel afvinken op de to-do-lijst.

Kom je er niet uit, neem dan even contact met mij op (vrijblijvend natuurlijk!)

Succes met de opgave… ●